Bridal reportage: Trash the Dress at the Ruins of Brederode

Sometimes you can choose to have your bridal shoot at a beautiful romantic dutch castle or other of the many locations in Holland, but you can also choose for a mysterious location like the Brederode Castle. For us this was the perfect location to have this “neat” Trash the Dress Bridal shoot. With a “Trash the Dress” you can choose to do this together with your husband or friend or you can participate all alone. You can really “trash” your wedding dress or you can keep your dress “neat”. It is all possible with a TTD. So when you fancy to have a bridal shoot in your wedding dress once again, you are ready for a TTD. This day the weather was perfect and so was the shoot.

A little dive into the history: Brederode Castle (Dutch: Kasteel Brederode), also called the Ruins of Brederode (Dutch: Ruïne van Brederode), is located near Santpoort-Zuid. The castle was founded in the second half of the 13th century by William I van Brederode (1215–1285). William was a descendant of the lords van Teylingen, who were related to the counts of Holland. The castle formed part of the high lordship Brederode, which had been given in loan in the 13th century to the lords of Brederode by the count of Holland. The name Brederode is a reference to a wooded area called Brede Roede (literally: broad wood), that was cleared and on which the castle was built. The castle was at first not more than a tower, but around 1300 Dirk II van Brederode had the tower pulled down and replaced with a proper castle.

Soms kan je kiezen om een bruidsreportage bij een prachtig romantisch kasteel te doen of je kiest voor de vele andere mogelijke locaties in Nederland. Maar je kan ook kiezen voor een mysterieuze locatie zoals de Ruïne van Brederode. Voor ons was Brederode de keuze voor deze “nette” Trash the Dress Bridal shoot. Dus koester je al lang de wens om weer eens in je trouwjurk aan te trekken voor een fotoshoot? Dan ben je klaar voor een TTD. Je kan hierover alles lezen op een eerder gepubliceerd artikel in deze blog. Het weer was echt perfect die dag en dat was ook deze leuke shoot.

Een kleine duik in de geschiedenis en achtergrond van Brederode. Met de Ruïne van Brederode worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1215–1285). Deze stamt af van de heren van Teylingen, die verwant waren aan de graven van Holland. Het kasteel vormde onderdeel van de hoge heerlijkheid Brederode, waarmee de heren van Brederode in de 13e eeuw door de graaf van Holland waren beleend. De naam Brederode verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) dat gerooid werd, waarop het kasteel is gebouwd. Eerst bestond het kasteel slechts uit een woontoren. Rond 1300 werd de toren afgebroken waarna Dirk II van Brederode een vierkant kasteel liet optrekken.

For info & prices: www.hellasiertsema.com

DSC_3712v-01

DSC_3621

DSC_3679BW

DSC_3605BW

DSC_3591BW

DSC_3685BW

DSC_3594BW